6 sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców
Warzywa i owoce są to produkty, które niestety mają bardzo krótki termin ważności. Najlepszym rozwiązaniem jest ich spożycie zaraz po zakupie, wtedy, gdy są jeszcze świeże, dostarczamy organizmowi najwięcej wartości odżywczych. Jak wiadomo z doświadczenia, często kupujemy większą ilość produktów na tzw. zapas, dlatego doradzimy, jakie są skuteczne sposoby, aby przedłużyć ich świeżość.
Unikanie mycia
Istotnym elementem w przedłużaniu żywotności warzyw i owoców, jest trzymanie ich w lodówce. Chcąc, aby te produkty były nadal smaczne i gotowe do spożycia to nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki. Ta czynność zapobiega je przed przedwczesnym spleśnieniem. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobić to tuż przed zjedzeniem. Wyjątkiem w tej sytuacji są warzywa takie jak kalafior, szparagi, czy brokuły, ponieważ one lubią wilgoć. Aby zachować ich dłuższą trwałość, chłód dochodzący z lodówki może im nie wystarczy i warto dodatkowo zanurzyć je w wodzie.
Owijanie ręcznikiem papierowym warzyw liściastych
Kolejnym sposobem, jest owinięcie warzyw ręcznikiem papierowym. Jest to idealne rozwiązanie, które sprawdzi się podczas utrzymania jak najdłużej świeżych warzyw liściastych. między innymi sałaty, czy szpinaku. Warto jednak pamiętać, aby produkty po zakupie najpierw rozpakować z folii, gdyż ona w przeciwieństwie do ręcznika zatrzymuje wilgoć, co sprawia, że warzywa szybciej się psują.
Owijanie w folię, głównie ziół
Zioła lubią wodą, więc ich pierwszym sposobem na przechowywanie jest włożenie do pojemnika z wodą i trzymanie w pozycji pionowej pod przykryciem folii aluminiowej. Natomiast drugie rozwiązanie i zarazem wygodniejsze, jest owinięcie wysuszonych wcześniej już ziół folią aluminiową i włożenie do lodówki.
Marchewka, najlepsza z ziemią
Często w sklepach spotykamy marchewkę zapakowaną w folię aluminiową lub w specjalnych pudełkach plastikowych. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest wybór marchewki z dodatkiem ziemi, ponieważ taka nadaje się dłużej do spożycia. Najlepiej ją przechowywać w całości w lodówce, a kroić dopiero przed zjedzeniem.
Nie wszystkie warzywa i owoce lubią lodówkę
Większość warzyw przechowujemy w lodówce, jednak występują takie wyjątki jak ogórki, papryka, pomidory i bakłażany. Są to produkty, które nie lubią chłodu, tylko preferują temperaturę pokojową. Pomidory lubią ciemność, dlatego można je ułożyć w delikatnie zaciemnionym miejscu. Natomiast owocami, które również nie przepadają za niskimi temperaturami, są banany. Końcówki tych owoców dodatkowo można owinąć folią, w ten sposób zatrzymuje się wydzielanie etylenu, a tym samym są one dłużej zdatne do spożycia.
Używanie odpowiedniego pojemnika
Technologia idzie cały czas do przodu i już teraz na rynku sprzętów kuchennych znajdują się lodówki, w których skład wchodzi odpowiedni pojemnik na przechowywanie świeżych produktów. Taki oto pojemnik jest wzbogacony dodatkowo o filtr FreshOn, który ma za zadanie eliminować etylen, czyli hormon starzenia wytwarzany przez warzywa, a tym samym powstrzymuje ich szybkie psucie się.