Awokado – Owoce o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i wysokiej zawartości kalorii
Awokado, znane również jako gruszka aligatora, deklarowane jest jako owoc o wyjątkowych zdrowotnych korzyściach. Z powodzeniem stosowane jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jest ono szczególnie korzystne dla osób odchudzających się, zapobiega występowaniu cukrzycy i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Awokado to jednak o wiele więcej niż tylko te zalety.
Znane również jako Persea gratissima L., awokado to owoc o gruszkowatym kształcie z zieloną, brodawkowatą lub gładką skórką. Wyróżnia się on spośród innych owoców ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, ale są to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Dlatego też często polecane jest w diecie dla osób cierpiących na cukrzycę czy choroby serca i naczyń krwionośnych.
Awokado należy do rodziny owoców pestkowych typu egzotycznego, których popularność w Polsce rośnie z roku na rok. Możemy je nabyć przez cały rok, dzięki doskonałym warunkom przechowywania (proces dojrzewania trwa około 8 miesięcy). Najpopularniejszym typem awokado jest odmiana hass, o fioletowo-czarnym kolorze. Jest to jedna z droższych odmian, ale jej orzechowy smak idealnie komponuje się w sałatkach i pastach. W Polsce dostępna jest również odmiana Fuerte o zielonej, błyszczącej skórce. Awokado uprawiane jest głównie w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz Izraelu.
Awokado to owoc o niecodziennym profilu odżywczym. Zawiera wyjątkowo dużą ilość tłuszczu jak na owoc, wynoszącą od 15 do 30 procent. Posiada niewielką ilość cukrów (7,4 g na 100 g owocu) i białka (2 g), a tłuszcz stanowi około 15,3 g. Awokado to także źródło wody – 74,3 g oraz błonnika pokarmowego – 3,3 g. Mimo wysokiej kaloryczności (169 kcal na 100 g produktu) powinno być spożywane przez osoby dbające o zdrowie.
Aby docenić pełnię właściwości awokado, warto przybliżyć sobie jego składniki: witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę i zeaksantynę, kwas asparginowy i glutaminowy, potas i magnez, beta-karoten, fitosterole oraz błonnik pokarmowy. Dzięki tym składnikom awokado pomaga w zachowaniu młodego wyglądu i zdrowej skóry. Witamina C zawarta w awokado wpływa na produkcję kolagenu, co jest szczególnie istotne z perspektywy starzenia się skóry. Awokado stosowane jest również w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej.