Dieta stref niebieskich – sekret długowieczności mieszkańców pięciu najzdrowszych regionów świata
Dieta stref niebieskich, inspirowana stylem życia i odżywiania ludzi z pięciu regionów na świecie, znanych ze swojej długowieczności, to koncepcja mająca na celu poprawę zdrowia i przedłużenie życia. Ta pochodząca z obserwacji geograficznych idea opiera się na założeniu, że w pewnych miejscach na ziemi obywatele cieszą się dłuższym i zdrowszym życiem, co przypisywane jest ich zdrowszej diecie. Gdybyśmy zaczęli jadać tak jak oni, moglibyśmy oczekiwać podobnych korzyści zdrowotnych.
Badanie przeprowadzone w Danii na bliźniakach wykazało, że tylko 20% naszej oczekiwanej długości życia wynika z genetyki, podczas gdy 80% zależy od stylu życia i sposobu odżywiania sie. Dan Buettner, twórca diety stref niebieskich, wraz z zespołem National Geographic oraz międzynarodowymi demografami, przemierzył świat, aby samemu doświadczyć miejsc, gdzie ludzie jedzą najzdrowiej. Zidentyfikowano pięć takich obszarów: wyspa Ikaria w Grecji, wyspa Okinawa w Japonii, wyspa Sardynia we Włoszech, miasto Loma Linda w Kalifornii, będące siedzibą Adwentystów dnia siódmego, oraz miasto Nicoya w Kostaryce.
Zasady diety stref niebieskich opierają się na wynikach meta-analizy przeprowadzonej przez zespół Buettnera. Wynika z niej, że mieszkańcy wszystkich pięciu tych obszarów unikają konsumpcji mięsa. Dieta ta, oparta w 95-100% na produktach roślinnych, ma swoje główne źródło białka w warzywach strączkowych, które są tanie, pożywne i nie zawierają tłuszczów nasyconych. Najważniejszym źródłem węglowodanów są pełnoziarniste pieczywo na zakwasie.
Zalecane produkty to przede wszystkim owoce i warzywa, zwłaszcza te zielone, liściaste oraz produkty z owsa i jęczmienia. Na liście polecanych znajdują się też orzechy, niewielkie porcje mięsa (dwa razy w tygodniu po 80-90g), ryby (szczególnie sardynki i anchois), jajka (do trzech na tydzień), sery i jogurty z mleka koziego lub owczego oraz oliwa z oliwek.
Dieta stref niebieskich zaleca także unikanie przejadania się, stosując zasadę „80% nasycenia”, znaną mieszkańcom Okinawy. Do zakazanych pokarmów należą mięso, nabiał z mleka krowiego, przetworzona żywność, słodycze i napoje słodzone. Ciekawym zaleceniem jest dozwolony umiarkowany konsumpcji alkoholu, w postaci wina – dwa kieliszki dziennie.
Wg Buttnera, zdrowa dieta to tylko część układanki długowieczności. Właściwy styl życia obejmuje również regularną aktywność fizyczną, bogate życie społeczne, czas na relaks i poczucie celu w życiu.