Orzechy brazylijskie – nie tylko smaczne, ale i korzystne dla naszego zdrowia
Nie jest tajemnicą, że wiele osób lubi podjadać pomiędzy jedzeniem głównych posiłków. Często jest to wynik różnych czynników – nawyk, długa przerwa między posiłkami, potrzeba dodatkowej porcji energii czy po prostu poszukiwanie chwilowej przyjemności. Wyjątkowo ciężko oprzeć się pokusie podjadania podczas zmuszania do pozostawania w domu. Miało to miejsce np. podczas lockdownu, gdy relaks przy dobrej książce czy ciekawym filmie często łączyliśmy z małym co nieco.
Jednakże, warto pamiętać, że przekąska nie musi oznaczać czegoś niezdrowego, a podjadanie może być korzystne dla naszej diety. Wszystko zależy od tego, co wybierzemy jako naszą przekąskę. Odpowiednio dobrana może dostarczyć nam dodatkowych składników odżywczych oraz energii. Przykładem zdrowej i smacznej przekąski mogą być orzechy brazylijskie.
Orzechy brazylijskie obfitują w wiele składników odżywczych – zawierają takie minerały jak wapń czy magnez, potas i fosfor a także kwas foliowy. Są jednym z najlepszych źródeł selenu. Zawierają także wiele witamin, przede wszystkim z grupy B oraz antyoksydantów, takich jak witamina E i C.
W orzechach brazylijskich można również znaleźć różne kwasy tłuszczowe – nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. M.in. obecne w nich kwasy omega-6 mają dobroczynny wpływ na zdrowie naszego układu krążenia i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, orzechy brazylijskie wspomagają pracę mózgu oraz odpowiadają za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Nie zapominajmy więc o codziennej porcji orzechów brazylijskich – to inwestycja w nasze zdrowie i urodę. Szczególnie istotne może to być jesienią, kiedy często doświadczamy problemów z wypadaniem włosów czy osłabieniem paznokci.