Post przerywany – skuteczna metoda odżywiania, jej różnorodne warianty i korzyści zdrowotne
Ciągle rosnąca popularność postu przerywanego wynika z prostoty jego zasad. Nie wymaga on bowiem stosowania konkretnych produktów żywnościowych, a kluczowe znaczenie ma czas spożywania posiłków. Istnieje wiele odmian tej metody odżywiania, od łatwiejszych do bardziej wymagających. Wielu naukowców podkreśla ogromne korzyści zdrowotne wynikające z takiego stylu żywienia, począwszy od odmładzania komórek, a skończywszy na utracie nadmiernych kilogramów.
Post przerywany, zwany także IF (ang. intermittent fasting), to sposób żywienia polegający na naprzemiennej zmianie okresów postu i jedzenia, stosowanych w określonym czasie (najczęściej 8 godzin jedzenia i 16 godzin postu). To nie jest dieta w klasycznym tego słowa rozumieniu, bowiem nie określa, jakie produkty powinniśmy jeść, a raczej skupia się na momencie ich spożywania. Prawdopodobnie pomysł na taki system odżywiania wywodzi się z tradycji, ponieważ post towarzyszył człowiekowi przez cały proces ewolucji. Starożytni łowcy-zbieracze bowiem nie dysponowali stałym dostępem do żywności, dlatego czasami zmuszeni byli do postu.
W rezultacie, ewolucja ukształtowała nas tak, że potrafimy funkcjonować bez jedzenia przez dłuższy okres. Post jest więc dla nas bardziej naturalnym stanem niż codzienne obfite posiłki. Warto zauważyć, że post jest również często praktykowany ze względów religijnych czy duchowych w różnych kulturach, w tym w islamie, chrześcijaństwie, judaizmie i buddyzmie.
Istnieje wiele wariantów stosowania postu przerywanego jako metody odżywiania. Najpopularniejszą z nich jest metoda 16:8, czyli 16 godzin postu i 8 godzin jedzenia. W ciągu tych 8 do 10 godzin można spożywać dowolną ilość posiłków, zazwyczaj są to jednak 3 lub 4 małe dania. Realizacja tej metody jest dosyć prosta – wystarczy później zjeść śniadanie i wcześniej zakończyć kolację. Na przykład, jeśli ostatni posiłek zostanie spożyty o godzinie 20:00, następny powinien rozpocząć się około południa następnego dnia, co daje nam 16-godzinny post. Zaleca się jednak, aby kobiety skróciły post do 14-15 godzin, a mężczyźni mogą pościć nieco dłużej.
Podczas postu można pić wodę, kawę czy inne napoje bezkaloryczne (czyli bez dodatku cukru!), co pomaga w redukcji uczucia głodu i przyzwyczajaniu organizmu do nowego stylu odżywiania. Ważne jest jednak, aby podczas „okna” żywieniowego spożywać przede wszystkim zdrową żywność. Skrócenie czasu na jedzenie nie oznacza bowiem rezygnacji z podstawowych zasad zdrowego odżywiania.