Rokitnik zwyczajny – bogactwo bioaktywnych związków korzystnych dla zdrowia człowieka
Rokitnik zwyczajny, jest rośliną doskonale znana ze swoich licznych zalet prozdrowotnych. Wyróżnia się obecnością bioaktywnych związków w każdej części swojej struktury, co przekłada się na jej szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu – od spożywczego, przez kosmetyczny, aż po farmaceutyczny. Wraz ze wzrostem świadomości o jej prozdrowotnym działaniu, rokitnik staje się coraz bardziej pożądanym składnikiem wielu produktów – począwszy od potraw, poprzez maści i kremy, kończąc na suplementach diety.
Rokitnik pospolity to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Jest to gęsto rozgałęziony krzew lub niewielkie drzewo z liśćmi lancetowatymi i nasionami o ciemnobrązowej barwie o kształcie jajowatym lub eliptycznym. Dorasta do czterech metrów wysokości i bez problemu dostosowuje się do różnorodnych warunków glebowych. Rokitnik jest także znany z terenu prawie całej Azji i Europy, gdzie cieszy się dużym uznaniem zarówno jako roślina ozdobna, jak i pożywienie dla koni. W starożytnej medycynie chińskiej rokitnik był ceniony za swoje wyjątkowe właściwości lecznicze.
Roślina ta jest uznawana za skarbnicę wielu substancji bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Korzystne fitozwiązki można odnaleźć we wszystkich częściach rokitnika – od owoców i nasion, poprzez liście, korzeń, aż po łodygę. Owoce wyróżniają się pomarańczową barwą i specyficznym kwaskowatym, cierpkim smakiem.
Rokitnik jest wykorzystywany w wielu sektorach przemysłu dzięki swoim specyficznym cechom organoleptycznym, możliwościom zastosowania w technologii żywności oraz korzystnym właściwościom prozdrowotnym. Owoce są źródłem witaminy C (do 201 mg/100 g), tłuszczu (w tym kwasów palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego, linolenowego), tokroferoli, karotenów (beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny), flawonoidów oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. Zawierają także witaminy z grupy B.
Liście rokitnika są również bogate w prozdrowotne związki, takie jak beta-karoten, witamina E, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz białko. Znajdziemy w nich również polifenole (flawonoidy, taniny, triterpeny, kwas elagowy, katechiny), a także karoteny, chlorofil i kwas foliowy. Ekstrakty z liści rokitnika mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, immunostymulujące i antyoksydacyjne. Natomiast z nasion tej rośliny produkuje się cenny olej o silnym działaniu przeciwutleniającym.