Rozgrzewający reżim żywieniowy – lista zaleceń i charakterystyka. Propozycje posiłków dla diety rozgrzewającej
W miarę jak temperatura na dworze spada, nasze zaangażowanie w utrzymanie zdrowego reżimu żywieniowego również maleje. Czy jest sposób na utrzymanie smukłej sylwetki i jednoczesne uniknięcie uczucia zimna? Okazuje się, że właściwie ułożona rozgrzewająca dieta może nie tylko pomóc nam ogrzać się podczas chłodnych dni jesieni i zimy, ale także wzmacnia odporność i pomaga utrzymać zdrowie oraz wymarzoną wagę.
W myśl chińskich nauk filozoficznych, różnicujemy dwa typy produktów, które charakteryzują się odmienną termiką, to znaczy energetycznymi właściwościami. Nie chodzi tu o liczbę kalorii, ale o podział na produkty, które rozgrzewają organizm i te, które go ochładzają. Zimą nasz organizm zużywa więcej energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała, dlatego powinniśmy spożywać produkty o działaniu rozgrzewającym, takie jak soja, warzywa strączkowe, w tym fasola, soczewica i groch, różnego rodzaju kasze – gryczana i jaglana, a także suszone owoce, orzechy, pestki i olej lniany. Warto unikać przede wszystkim produktów o działaniu ochładzającym, takich jak cytrusy, nabiał, zwłaszcza jogurty z dodatkiem cukru, surowe owoce i warzywa, a także produkty z białej mąki spożywane na zimno.
Elementem centralnym diety rozgrzewającej jest ciepłe i sycące śniadanie. Żołądek można porównać do silnika – działa efektywniej, gdy jest podgrzewany. Do przygotowania śniadania pełnego energii najlepiej wybierać produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Niezmiernie ważne jest także regularne spożywanie posiłków co 3-4 godziny.
Tworząc rozgrzewający plan żywieniowy powinniśmy pamiętać też o odpowiednich przyprawach. W okresie jesienno-zimowym warto szczególnie zwrócić uwagę na imbir, kolendrę, cynamon, pieprz cayenne czy kurkumę – te dodatki nie tylko podkreślą smak potraw, ale również rozgrzeją nasz organizm w chłodne dni. Rozgrzewające efekty mają także kardamon, anyż, majeranek, kminek, jałowiec, rozmaryn, chrzan czy pieprz. Jeśli pragniemy jeszcze bardziej podgrzać atmosferę, warto zainteresować się kuchnią meksykańską lub indyjską, które są pełne rozgrzewających przypraw.